BLOG PENA CIKGU MENGUCAPKAN SELAMAT DATANG KEPADA SAHABAT-SAHABAT SEKALIAN. MOGA KITA SENTIASA DALAM REDHA ALLAH


29 Okt 2010

Makan Bola, Tidur Bola

Bahang kehangatan bola sepak Malaysia sampai ke penghujung menjelang pertemuan Kelantan vs Negeri Sembilan pada hari sabtu ini di Stadium Bukit Jalil. Demam bola sepak dilihat melanda seluruh negara khususnya penyokong kedua-dua pasukan. Sebelum ini kecoh tentang kenaikan harga tiket yang dinaikkan kepada harga yang tidak pernah terfikir oleh para penyokong dan ia merupakan yang tertinggi dalam sejarah bola sepak Malaysia.

Dalam kekecohan isu kenaikan harga tiket, timbul pula isu tiket 30 000 keping tiket habis terjual dalam temph satu jam. Para penyokong mempersoalkan bagaimana 30 000 keping boleh habis sebegitu cepat dan dari mana datangnya 30 000 orang itu? Mereka mendakwa ulat-ulat tiket mengambil kesempatan di atas kemeriahan perlawanan akhir ini.

Penyokong pasukan Kelantan yang terkenal dengan sifat kefanatikan bola sepak dikatakan sanggup untuk mendapatkan tiket walaupun dijual dengan harga yang mahal. Bahkan seorang pengulas bola sepak antarabangsa pernah berkata "jika ingin melihat suasana bola sepak sebenar, datanglah ke Stadium Sultan Muhammad ke-IV". Stadium keramat pasukan Kelantan itu sentiasa penuh sepanjang musim ini menunjukkan betapa fanatiknya mereka.

Walaupun pelbagai tafsiran buruk dilabelkan kepada penyokong Kelantan, namun mereka tetap meneruskan sokongan mereka. Label-label yang diberikan media, tidak langusng menggugat kesungguhan mereka kerana mereka tahu hakikat sebenar tidak begitu. Bahkan isu mercun dan balingan objek ke padang adalah perbuatan segelintir penyokong sahaja dan ia bukan hanya ada dalam penyokong Kelantan bahkan hampir kesemua pasukan. Namun, pasukan Kelantanlah yang terus ditonjol dan dan dipersalahkan sehingga kisah penyokong yang mati pun masih disalahkan pasukan Kelantan.

Saya terfikir, alangkah bagusnya para penyokong yang menghabiskan duit menonton perlawanan bola sepak di stadium ini turut hadir beramai-ramai ke Kuliah Mingguan Tok Guru Menteri Besar di Kota Bharu setiap pagi jumaat. Kuliah yang percuma ini alangkah baiknya jika dimanfaat oleh mereka yang membanjiri stadium sehingga kadang-kadang mencecah 25 000 orang.

Tiket bola ramai yang sanggup beratur untuk membelinya bahkan sanggup membayar berapa saja dari ulat-ulat untuk mendapatkannya namun tiket ke syurga ramai yang tidak berminat. Kaunter tiket bola sepak dibuka hanya sejam tetapi sold out tetapi tiket syurga dibuka dari dulu tetapi tidak ada yang berminat.
Ayuh, kita buru tiket ke syurga.

Moga tidak terjadi insiden yang buruk dalam perlawanan akhir Piala Malaysia nanti.

1 ulasan:

nmhafiz berkata...

http://nmhafiz.blogspot.com/2010/10/kenapa-terlalu-membenci-ore-kelantan.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails