BLOG PENA CIKGU MENGUCAPKAN SELAMAT DATANG KEPADA SAHABAT-SAHABAT SEKALIAN. MOGA KITA SENTIASA DALAM REDHA ALLAH


23 Nov 2011

Perjalanan yang jauh

Alhamdulillah. Selamat sampai ke kampung halaman jam 1pagi tadi. Awal pagi Rabu baru sampai ke kampung halaman sedangkan sekolah sudah mula bercuti sejak Sabtu yang lepas. Kelewatan pulang ke kampung halaman kerana hari Ahad ada kenduri sahabat di Balik Pulau. Boleh saja pulang pada Ahad malam, tetapi ditangguhkan kerana ingin mengikuti kuliah Maghrib Ustaz Azhar Idrus (UAI) di Masjid Negeri P.Pinang pada malam itu.

Berjaya mengajak 3 orang sahabat guru yang lain dan turut membawa seorang anak murid yang sangat konsisten dalam belajar mengaji Al-Quran.
(Sesungguhnya saya malu pada rakyat Negeri Pulau Pinang kerana UAI dibenarkan memberi kuliah di Masjid Negeri yang besar itu dinegeri mereka sedangkan di negeri Kelantan, UAI tidak dibenarkan berkuliah di masjid atas arahan MAIK. Oleh itu, kuliah yang sepatutnya diadakah di Masjid wakaf Bharu pada Khamis ini ditukarkan ke Gelanggang Futsal Arena di Pengkalan Chepa)

Hajat untuk pulang pada Hari Isnin terbantut apabila bonda dan ayahanda sahabat ini meminta saya bermalam di rumah mereka semalam dua. Saya hanya mampu bermalam semalaman sahaja sebelum pulang pada hari Selasa bersama 2 orang sahabat yang lain.

Kami bertolak usai solat asar kerana menunggu seorang daripada kami masih mempunyai urusan di sekolah. Perjalanan lancar sehinggalah sampai di Tasik Banding, beliau diSMS tentang satu tugasan yang belum disiapkan. Bayangkan dalam keadaan pulang ke kampung masih lagi diburu.huhu.
Perjalanan diteruskan hingga kami tiba ke puncak Banjaran Titiwangsa jam 8.15 malam. Suasana hujan lebat dan kabus yang tebal menyukarkan perjalanan kami. Kami mengambil keputusan untuk berehat di sana sambil membantu sahabat tadi menyiapkan tugasan yang diSMS tadi. Kedinginan malam di puncak banjaran Titiwangsa amat mencengkam jiwa. Sangat sejuk umpama di musim salji apalagi saya hanya memakai t-shirt dan lupa membawa pulang sweater.

Usai menyiapkan kerja, masalah lain timbul apabila tidak dapat membuat sambungan internet kerana beliau tidak menjelaskan bil Celcom. Saya sendiri tidak mempunyai broadband selepas menamatkan perkhidmatannya  awal tahun yang lalu kerana menggunakan streamyx di rumah. Kami melihat masalah ini sebagai masalah bersama apalagi kami sama-sama cikgu. Kami bergegas meneruskan perjalanan sehingga ke Tanah Merah untuk mencari kedai yang mempunyai wifi percuma. Alhamdulilah, restoran Ed'de Chicken Chop ada menyediakan wifi, sambil beliau emelkan kerja tersebut, kami mengalas perut. Kami di sana agak lama sehingga jam 11 malam.

Perjalanan diteruskan mengikut jalan short cut ke Tumpat dari Pasir Mas melalui Meranti. Kami resah apabila air sudah melintasi jalan di pertengahan jalan dan tiada kenderaan lain yang lalu, namun setelah diteliti, rupanya hanya air hujan yang bertakung, bukan air sungai atau bendang. Di pertengahan jalan, kami terpaksa berpatah balik ke bandar Pasir Mas keadaan minyak kereta yang tidak mengizinkan untuk terus melalui jalan tersebut. stesen minyak yang terletak di jalan itu sudah tutup.

Alhamdulillah, selepas beberapa stesyen yang kami temui tutup walaupun ada orang, ada satu stesyen minyak yang masih buka. Menjadi masalah apabila tiada pekerja yang kelihatan, kami hampir putus asa sehingga terlihat kelibat seorang manusia sedang tidur terbaring di luar stesyen minyak. Rupanya beliau adalah petugas yang kebosanan tiada pelanggan.

Ringkas cerita jam 1 pagi lebih, saya sampai di rumah. Sebaik membuka pintu, bonda dilihat tertidur di sofa ruang tamu bersama 2 orang adinda sementara ayahanda di bilik. Usai bersalaman dengan bonda, kami bersembang lama sehingga ayahanda keluar jam 3 pagi ke dapur. Tetiba banyak topik yang dibincangkan. Ayahanda turut serta dalam bicara awal pagi. Adinda bongsu terbangun apabila kami berbicara tentangnya. Rupanya sudah lama beliau memasang telinga mendengar perbualan kami. Jam 4 pagi saya sudah tidak berani untuk tidur walaupun bonda menyuruh berehat. Bimbang sukar untuk bangun subuh kerana keletihan.
Bonda dan ayahanda ke bilik solat sementara saya ke bilik untuk refresh diri.

Azan subuh saya longlai sebelum diingatkan oleh bonda, "tadi kata taknak tidur sb takut susah bangun, ni dah azan baru nk tidur". Alhamdulillah, menang pertarungan dengan syaitan untuk membawa ayahnda dan bonda ke surau dengan menaiki kereta walaupun hujan.

Usai solat subuh, keadaan lemah. Cuba hidupkan laptop untuk menulis namun laptop tetiba rosak. Alhamdulillah, sekarang dan boleh guna walaupun nampak tanda-tanda awal kerosakan motherboard. Mudah-mudahan  tidak berpanjangan supaya perkongsian dapat diteruskan sepanjang cuti sekolah.

Akhirulkalam. Selamat bercuti untuk semua guru dan adik2 yang bersekolah mahupun bermaktab :D

4 ulasan:

CikGu Ma berkata...

ziarah=)

fatim M berkata...

selamat bercuti..selamat berehat dari keriuhan anak murid..

Al - Mu'allim berkata...

~CikGu Ma~

Ahlan wasahlan.
Terima kasih atas kunjungan

Al - Mu'allim berkata...

~fatim M~

Terima kasih.
Berehat untuk mengumpulkn tenaga bagi sesi persekolahan seterusnya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails