BLOG PENA CIKGU MENGUCAPKAN SELAMAT DATANG KEPADA SAHABAT-SAHABAT SEKALIAN. MOGA KITA SENTIASA DALAM REDHA ALLAH


5 Dis 2012

Anjing masuk masjid

Baru-baru ini ada sebuah masjid yang membuat sedikit penambaikan untuk keselesaan para jemaah. Melalui sumbangan-sumbangan yang diberikan, alhamdulillah, masjid mampu memasang pendingin hawa dan menukar permaidani yang lebih empuk. Takde lah bila sujud, muka kita tenggelam dalam permaidani tu, tapi memang selesa lah kalau solat di situ.

Semuanya dilakukan oleh pihak masjid untuk keselesaan dan menarik minat lingkungan untuk hadir ke masjid. Namun ada juga maklum balas yang tidak baik dari orang yang sering mencari alasan.
gambar hiasan dari sini

"membazir duit je", kata seorang hamba Allah yang tidak suka ke masjid.

Pandangan saya, mana-mana masjid yang mempunyai duitnya sentiasa bertambah tetapi tiada perbelanjaan yang dilakukan, agak malang kepada para penderma. Tanya lah sesiapa yang menderma, mereka pasti mahukan sumbangan mereka digunakan, bukan disimpan di dalam bank dan sebagainya. Sesetengah masjid berbangga dengan kutipan wang yang banyak, namun mereka lupa sepatutnya wang itu perlu dibelanjakan, supaya ia mengalir, bukan statik saja di dalam akaun.

Perbelanjaan pastilah yang bermanfaat untuk para jemaah dan orang ramai. Barulah para dermawan mendapat saham sadaqah jariah.

Selepas beberapa ketika, kecoh dikatakan masjid dimasuki anjing. Tersebar berita ini hingga ke mukim sebelah.

"tu lah, masjid tak berkat", kata mereka. Aik...

Alkisah sebenarnya anjing itu tidak memasuki masjid, tapi hanya masuk di halaman masjid je pun. Namun imam agak bijak menghadapi kata-kata provokasi seperti itu..

"kalau anjing pun nak datang masjid, manusia tak tau la...".

Semoga Allah memberi hidayah kepada mereka.

#seperti diceritakan oleh seorang ustaz yang mengajar di masjid berdekatan kampung saya.

2 ulasan:

RuMaH TuA berkata...

Jawapan mantap...

:-)

Al - Mu'allim berkata...

Psiko vs reverse psiko. baru berkesan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails