BLOG PENA CIKGU MENGUCAPKAN SELAMAT DATANG KEPADA SAHABAT-SAHABAT SEKALIAN. MOGA KITA SENTIASA DALAM REDHA ALLAH


31 Jul 2010

Bazaar Ramadhan vs bazaar iftor

Ramadhan dipandang dari pelbagai dimensi. Pandangan ahli ibadah sbg peluang sebulan setahun untuk meningkatkan pahala amalan apabila setiap kebajikan digandakan sebanyak sepuluh berbading bulan-bulan lain. Orang awam hanya menempuh ramadhan secara take for granted sahaja. Pandangan ahli maksiat sebagai menyusahkan kerana terpaksa makan secara sembunyi atau sekarang sudah meninjau port-port kedai bukan Islam bagi menyelesaian tuntutan nafsu. Pandangan peniaga pula sebagai bulan meingkatkan jualan apalagi di saat umat Islam semuanya berlapar sepanjang hari.

Beberapa minggu lepas heboh di akhbar dengan perebutan tapak bazar ramadhan untk jualan sepanjang bulan ramadhan dan ramadhan dilihat seperti bulan untuk berpesta makanan. Tidak ketinggalan dengan hotel-hotel yang menawarkan pakej berbuka puasa.

Saya tertarik dengan pandangan tok guru yang menyarankan supaya ditukarkan term bazar ramadhan kepada bazar iftor untuk mengelakkan bulan ramadhan dikenali sebagai bulan makan sekaligus malu dengan kaum lain. ramdhan dianggap bulan ibadat dan bulan yang berkat tetapi kita membesarkannya dengan makan.

Justeru, apa pula erti ramadhan bagi kita. Tepuk dada tnya iman.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails