BLOG PENA CIKGU MENGUCAPKAN SELAMAT DATANG KEPADA SAHABAT-SAHABAT SEKALIAN. MOGA KITA SENTIASA DALAM REDHA ALLAH


18 Jul 2010

Haram pakai baju Manchester united

Habis sudah episod Piala Dunia edisi 2010 sebaik saja wisel penamat ditiup oleh pengadil pada awal pagi 12 Julai yang lalu. Seluruh dunia sudah mengetahui bahawa juara pada edisi kali ini adalah Sepanyol iaitu pasukan yang baru pertama kali ke peringkat akhir dan menjadi juara.

Saya menjangka episod si sotong Paul sudah berakhir namun jangkaan saya silap. Terbaru tentang pemilihan Presiden Russia yang menggunakan khidmat si sotong yang dikatakan sudah 'bersara' ini. Saya tidaklah kisah sangat kerana ianya melibatkan orang-orang kafir yang tidak mendapat rahmat dan hidayah Allah. Wajarlah mereka dipesongkan sehingga menjadi dungu dengan bertuhankan binatang itu. Namun rupanya ia tidak hanya melibatkan mereka. Ada juga rakan-rakan yang masih merajakan si sotong ini apabila banyak kuiz-kuiz di facebook yang meramal menggunakan sotong ini. Aduhaii. Berbalik kepada tajuk post kali ini.

Jersi Bola

Jika kita bertanya kepada peminat bola, pasti mereka ada pasukan pilihan masing-masing dan memiliki jersi pasukan masing-masing. Tidak kiralah jersi pasukan kebangsaan mahupun pasukan kelab. Namun perkara yang tidak diambil endah oleh mereka adalah tentang lambang dan logo yang tertera pada baju tersebut.

Dulu saya pernah menasihatkan kawan saya supaya tidak memakai baju Manchester United yang jelas menggunakan gambar syaitan namun saya ditempelak dengan soalan "pernah tengok syaitan ke? Muka syaitan seperti kat logo tu ke?". Hehe. kalaulah nama pasukan dah Red Devil, maka takkan gambar malaikat di logo tu. Lagipun mereka sendiri yang mendaftarkan syaitan itu sebagai trade mark. Cubalah jadi peminat yang serba tahu dengan mengunjungi web mereka sendiri.

Namun saya pula dimarahi dan mereka menggunakan hujah hati. Ya, niat dihati bukan nak merajakan syaitan tapi sebab peminat kepada pasukan saja. Em, kalau hati dah keras cakap apa pun dah tak guna. Pengeluaran jersi baru Manchester United bakal menjadi koleksi baru mereka nanti.

Namun rakan saya yang menyokong Liverpool lain pula ceritanya. Kelab Liverpool adalah kelab yang terkenal dengan tulisan Carlsberg besar di baju. Walaupun meminati liverpool namun tidak pernah membeli produk liverpool kerana sebab tajaan itu. Beliau berharap agar liverpool menukar penaja lain supaya boleh membeli jersi liverpool. em, sekurang-kurangnya dia tidak menjadi pengiklan carlsberg.

Sama juga penyokong pasukan barcelona yang memaparkan logo salib di baju. Tidak ketinggalan jersi Portugal, Brazil dan Sweden. Apalagi Norway yang lambang salib merentangi baju. Aduh,begitu tega umat memakai baju-baju ini.

Boleh ingin menyokong pasukan ini kerana minat namun janganlah sampai menggadaikan aqidah. Saya berharap agar penjelasan mufti di akhbar hari ini membuka pintu hati mereka terutama kawan-kawan saya. Mungkin kata-kata saya mereka boleh sangkal walaupun saya memberi hujah yang kukuh namun kata-kata mufti ini lebih jelas dan nyata. Saya menunggu fatwa untuk menutup mulut mereka ini.

Apapun buat Muslimat, jika ada adik, abang, ayah mahupun suami anda meminati bola sepak, itu biasa. Jika mereka memiliki barangan pasukan kegemaran mereka itu juga biasa. Namun perhatikan logo dan lambang yang tertera itu. Apakah ada tanda salib, gambar syaitan mahupun tajaan syarikat arak.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails