BLOG PENA CIKGU MENGUCAPKAN SELAMAT DATANG KEPADA SAHABAT-SAHABAT SEKALIAN. MOGA KITA SENTIASA DALAM REDHA ALLAH


13 Ogo 2010

Peringkat Penurunan al-Quran

Alhamdulillah kita masih diberi kesempatan untuk hidup di bulan ramdhan yang penuh keberkatan ini. Bulan yang menawarkan pelbagai ganjaran kepada hamba yang soleh. Mudah-mudahan kita tergolong dalam kalangan hamba yang bertaqwa.

Bulan Ramadan, yang di dalamnya diturunkan al-Qur'an sebagai petunjuk bagi manusia dan keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan (antara yang benar dan salah)...
(al-baqarah ;185)

Al-quran telah diturunkan melalui 2 peringkat ;

Peringkat pertama ;

Dari Luh Mahfuz ke Baitul Izzah di langit dunia pada malam lailatulqadr secara sekaligus.

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ
Sesungguhnya Kami menurunkannya (al-quran) pada Malam Lailatul Qadr (surah al-qadr :1)

Peringkat kedua ;

Beransur-ansur dari Baitul izzah kepada nabi SAW melalui perantaraan Malaikat Jibrail beransur-ansur selama 23 tahun.

Firman Allah yang bermaksud

"dan al-quran itu telah kami turunkan dengan beransur-ansur agar kamu membacanya perlahan-lahan kepada manusia dan kami menurunkan bahagian demi bahagian."
(surah al-isra' ; 106)

Banyak hikmah al-quran diturunkan beransur-ansur. Ayat ini juga adalah untuk menjawab celaan yahudi dan musyrikin yang meencadangkan al-quran diturunkan sekaligus seperti Kitab taurat kepada nabi Musa AS.

Ramadhan adalah bulan diturunkan al-quran. Oleh itu marilah sama-sama kita meningkatkan amalan kita terutama amalan membaca al-quran ini selain digandakan pahala bacaannya.

Kalau dapat bertadarus lebih baik, namun jika tidak dapat, baca seorang diri pun ok cuma jangan terlalu mengejar untuk khatam sampai tersalah bacaan.

Kalau boleh khatam, Alhamdulillah. tetapi bacalah dengan tartil dan mengikut tajwid yang betul. Usahlah terlalu cepat sampai mengabaikan hak-hak huruf. Luangkan masa untuk al-quran supaya ia menjadi peneman kita di kubur kelak.

Kalau dapat diteliti terjemahan lagi baik namun kalau boleh, disertakan dengan tafsir sekali supaya kita tersilap mebuat tafsiran sendiri ayat-ayat mutasyabihat. Bacaan tafsir amat menyeronokkan kerana mengandungi asbab nuzul dan huraian lengkap. Saya mencadangkan Tafsir Al-Munir karangan Prof Dr wahbah Azzuhaily. Bahasanya mudah dan senang difahami. Namun tafsir-tafsir lain tidak kurang hebatnya seperti tafsir fi zilalil quran atau tafsir ibnu kathir.

Sama-sama kita meningkatkan amalan kita.Moga kita dapat mencapai visi utama puasa iaitu la'allakum tattaqun. Hamba yang bertaqwa. Ameen.

Wallahu 'alam

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails