BLOG PENA CIKGU MENGUCAPKAN SELAMAT DATANG KEPADA SAHABAT-SAHABAT SEKALIAN. MOGA KITA SENTIASA DALAM REDHA ALLAH


21 Ogo 2011

7 SUNNAH PENTING 
guide-allah-310x321.jpg

Dalam kehidupan sehari-hari ada kala kita mungkin telah melampaui batas. Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah. Tetapi itulah kita manusia, tak lari dari kesilapan..dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita, agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat. Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:
 
Pertama:
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.
 
Kedua:  
Membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.
 
Ketiga:
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.
 
Keempat:
Jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.
 
Kelima:
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.
 
Keenam:
Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah".
 
Ketujuh: Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.
 
Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.
 
Sebarkanlah ilmu ini, dan anda tidak akan rugi sedikitpun, sebarkan, semoga ianya memberi manfaat pada semua

6 ulasan:

NooR AzLen BinTi HaRoN berkata...

assalammualaikum..

mohon izin share ustaz..

salam ramadhan al mubarak

MUHAMMAD SUKRI SUPI berkata...

assalamualaikum...

lama menyepi..tapi artikel ni cukup utk cover lamanya xupdate..he3..

satu lagi artikel yang cukup memberi kesedaran kpd ambo. insya Allah sama2 beramal dgn 7 sunnah ini di samping amalan2 yang sedia ada kita istiqamahkan dlm kehidupan harian. Sama2 kita aplikasikan apa yang dibaca, didengar, dipelajari dlm kehidupan seharian kita..

Lun berkata...

tlg bg tips camana nk istiqamah :)

Al - Mu'allim berkata...

-NooR AzLen BinTi HaRoN-

waalaikumussalam.

Silakan ukhti.

salam ramadhan almubarak juga.

Al - Mu'allim berkata...

waalaikumussalam ya akhi.

Yup, agak lama menyepi terutama dalam bulan mulia ini. Memberi peluang kepada sahabat beribadah dengan lebih tekun berbanding berkunjung ke blog picisan ini.

Alhamdulillah, moga sama-sama kita dapat beramal dan istiqamah dengan amalan kita di bulan ramadhan ini.

Jika kita beramal kerana ramdhan, sesungguhnya ramadhan akan tinggalkan kita, jika kita beramal kerana Allah, sesungguhnya Allah itu kekal abadi.

Al - Mu'allim berkata...

-Lun-

1. Pilihlah sahabat yang baik.

2. Lakukan satu persatu, jangan buat semua.
cth : Mula dengan solat dhuha.
mksudnya, setiap hari kita lakukan solat dhuha dan jangan tinggalkannya. amalan-amalan sunat lain, biarkan dulu. Apabila sunat dhuha sudah sebati dengan kehidupan seharian, tambah satu lagi amalan (cth : solat tahajud). dan laksanakan kedua amalan ini setiap hari. kemudian, tambah satu lagi amalan lagi dan begitulah seterusnya. InshaAllah, kita akan lebih istiqamah. wallahu a'lam.

Amalan yang disukai oleh Allah adalah amalan yang istiqamah walaupun sedikit. itu lebih baik dari kita mengamalkan kesemuanya dalam satu masa kemudian kita meninggalkan satu persatu amalan itu kerana jemu. jangan memaksa diri.

3. carilah/jadikan suami/isteri yang mempunyai minat dalam ibadah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails