BLOG PENA CIKGU MENGUCAPKAN SELAMAT DATANG KEPADA SAHABAT-SAHABAT SEKALIAN. MOGA KITA SENTIASA DALAM REDHA ALLAH


20 Jul 2013

Takleh solat vs takleh puasa

Sepanjang bulan ramadhan ni, kantin sekolah ditutup. Seperti tahun-tahun yang lepas, murid-murid akan ke dewan untuk solat dhuha secara berjemaah. Sukar sekali untuk mendisiplin murid menepati waktu kerana masa 20minit waktu rehat agak singkat. Yang ponteng bersembunyi tu pasti ada. Yang duk main-main ayaq masa ambil wudhu takyah cakap la.

Bagi murid-murid yang uzur, disediakan sebuah bilik di tepi dewan untuk mereka duduk sementara menunggu rakan-rakan habis solat. Tidaklah mereka merayau atau tinggal dalam kelas. Murid bukan Islam pula dibenarkan berada di kantin untuk makan makanan yang mereka bawa.

Suatu hari, usai kelas saya sebelum rehat, saya meminta murid-murid kelas saya turun lebih awal ke dewan supaya mereka boleh membantu Ustaz membentangkan tikar. Mereka akur, kecuali 3 orang murid perempuan.
"Kenapa tak gerak lagi?", tanya saya kepada salah seorang daripada mereka.

"Saya tak boleh solat, cikgu", jawabnya.

"Kamu?", saya menunjuk kepada rakan disebelahnya.

"Saya pun takleh solat cikgu", jawabnya. Lalu saya menunjukkan jari ke arah seorang lagi rakan mereka.

"Dia pun sama, cikgu", jawabnya.

Betul ke ni. Ada sedikit keraguan pada saya dengan mereka melalui tingkah laku dan bahasa badan mereka ketika menjawab soalan saya.

"Eh, kamu tak puasa ek?", tanya saya kepada mereka.

"Apa ni cikgu, saya puasa la. pagi tadi saya bangun sahur makan nasi goreng", jawabnya.

"Kamu?", tanya saya kepada seorang lagi.

"Puasa la cikgu. Apa pulak tak puasa", jawabnya.

"kamu?"tanya saya kepada seorang lagi dan diangguknya.

"Habis tu, kalau kamu puasa, pergilah solat dhuha. Apa pulak tak boleh solat. Cikgu kira sampai empat, kamu dah takde dalam kelas. 1....2....3.... ", mereka semua menghilangkan diri keluar kelas.

Aduhaiii, murid-muridku.

Nak mendisiplin dalam saff solat pun tidak kurang susahnya. Ada saja modal mereka untuk bercakap. Mencuit kawan tidak kira dalam solat mahupun luar solat. Usai 2 rakaat pertama ke 2 rakaat berikutnya bukan main bising lagi mereka. Namun alhamduillah, makin lama, makin baik. Mungkin keberkatan solat itu sendiri yang dapat mendisiplin murid tersebut.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails