BLOG PENA CIKGU MENGUCAPKAN SELAMAT DATANG KEPADA SAHABAT-SAHABAT SEKALIAN. MOGA KITA SENTIASA DALAM REDHA ALLAH


16 Mei 2013

Suka duka Hari Guru


16 Mei, tarikh yang diingati oleh ramai orang. Masakan tidak, dari bangku sekolah lagi kita menyambut hari guru. Bila tiba, hari guru, saya teringat zaman kanak-kanak dulu. Sibuk minta bonda belikan hadiah untuk cikgu. Terkocoh-kocoh bonda bangun seawal pagi untuk mencari hadiah sebelum menghantar anaknya ke sekolah. Kesian bonda. Pada masa itu, tidak sesenang sekarang. Hadiah yang paling 'femes' di kalangan kawan-kawan adalah kotak tisu, sabun dan pen. Sekotak tisu paling 'femes' kerana saiznya yang besar bila dibalut. Nampak macam 'grand' kononnya. Seorang cikgu kadang-kadang dapat 4 5 kotak tisu. huhu.

Rupanya bila melangkah dewasa, jejak ini diikuti oleh adinda. Kata bonda adinda merajuk tidak mahu ke sekolah kerana tiada hadiah untuk diberi kepada cikgu. Aduhai... ikut perangai sape la ni.

Masa di sekolah menengah, agak tragis juga. Selepas perhimpunan sempena hari guru, cikgu-cikgu menunggu di atas astaka, sementara murid-murid diminta naik ke pentas untuk menyampaikan hadiah kepada guru-guru. Usai majlis, ada guru yang mendapat sangat banyak hadiah sehingga terpaksa meminta bantuan 2 3 orang murid untuk diangkut ke kereta. Namun yang sedihnya, ada cikgu yang tak dapat langsung. Bukan kerana ustaz itu tidak bagus, bahkan tinggi ilmunya. Mungkin kerana tidak mesra murid menyebabkan beliau tidak menerima sebarang hadiah.

Tahun berikutnya, setiap kelas diminta menyediakan satu hadiah untuk seorang guru. Maksudnya setiap cikgu pasti menerima hadiah. Ada pun, hadiah peribadi itu masih diteruskan :)

Itu suka duka sewaktu menyambut hari guru sebagai murid. Adapun, sewaktu menjadi cikgu, lain pula keseronokannya. INshaAllah akan saya kongsikan nanti.

Hari ni, bila masuk kelas, seperti biasa saya menulis hari (Thursday) dan tarikh (16 Mei 2013) dan sebelah tarikh saya menulis (Hari Guru). Murid-murid tersengih melihat saya. Kelas yang bising tadi beransur diam.

"Hari ni hari guru. Kamu semua kena diam." kata saya kepadanya.

"Hari guru cikgu tak boleh marah", ujar seorang murid.

"yelah, sebab tu kamu semua kena diam. Hari guru, murid-murid kena diam", kata saya.

"Habis tu, nanti hari kanak-kanak nanti, kami semua boleh bising la cikgu kan? Pastu cikgu-cikgu pula kena diam tak boleh marah kami", jawab seorang murid yang lain.

Huuu... kamu ni kalau menjawab, bukan main lagi ye...

Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat hari guru kepada semua guru di seluruh Malaysia. Pengorbanan guru amat besar dan tidak mampu dibalas. Jadilah guru yang berdedikasi.

Saya teringat tajuk perbincangan kumpulan sewaktu temuduga dulu.

"Guru ibarat lilin yang membakar diri menerangi insan sekeliling vs guru umpama kasturi yang wangi dan mewangikan orang sekeliling. Bincangkan". :)

Terima kasih cikgu

2 ulasan:

RuMaH TuA berkata...

Selamat Hari Guru.
(^_^)y

Yang kasturi, dua2 dapat khasiat...
Yang lilin, 1 terbakar...
Tak mau. tak mau.

Moga Allah kasih dirimu.

Al - Mu'allim berkata...

~Rumah Tua~

Terima kasih.Sama-sama. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails