BLOG PENA CIKGU MENGUCAPKAN SELAMAT DATANG KEPADA SAHABAT-SAHABAT SEKALIAN. MOGA KITA SENTIASA DALAM REDHA ALLAH


31 Jul 2010

Bazaar Ramadhan vs bazaar iftor

Ramadhan dipandang dari pelbagai dimensi. Pandangan ahli ibadah sbg peluang sebulan setahun untuk meningkatkan pahala amalan apabila setiap kebajikan digandakan sebanyak sepuluh berbading bulan-bulan lain. Orang awam hanya menempuh ramadhan secara take for granted sahaja. Pandangan ahli maksiat sebagai menyusahkan kerana terpaksa makan secara sembunyi atau sekarang sudah meninjau port-port kedai bukan Islam bagi menyelesaian tuntutan nafsu. Pandangan peniaga pula sebagai bulan meingkatkan jualan apalagi di saat umat Islam semuanya berlapar sepanjang hari.

Beberapa minggu lepas heboh di akhbar dengan perebutan tapak bazar ramadhan untk jualan sepanjang bulan ramadhan dan ramadhan dilihat seperti bulan untuk berpesta makanan. Tidak ketinggalan dengan hotel-hotel yang menawarkan pakej berbuka puasa.

Saya tertarik dengan pandangan tok guru yang menyarankan supaya ditukarkan term bazar ramadhan kepada bazar iftor untuk mengelakkan bulan ramadhan dikenali sebagai bulan makan sekaligus malu dengan kaum lain. ramdhan dianggap bulan ibadat dan bulan yang berkat tetapi kita membesarkannya dengan makan.

Justeru, apa pula erti ramadhan bagi kita. Tepuk dada tnya iman.

23 Jul 2010

Melayu perlu bersatu

Kebelakangan ini isu perpaduan Melayu semakin hangat diperkatakan. Perpaduan di kalangan orang melayu dilihat punah selepas pihak kerajaan tumbang di empat negeri dan hilang 2/3 majoriti parlimen pada pilihanraya umum ke-12 yang lalu. Seterusnya isu ini terus diperkatakan dan diperdebatkan.

Pelbagai pihak merangka pelan perpaduan ini. Bahkan kuasa politik utama orang Melayu iaitu PAS dan UMNO juga disarankan untuk bersatu bagi mengukuhkan perpaduan Melayu. Maaf, ketepikan PKR dalam isu ini kerana bagi saya ia bukan parti utama orang melayu kerana ia lebih terbuka kepada semua kaum. Isu kerajaan perpaduan PAS-UMNO juga dicadangkan dan terbaru seorang mufti telah bersuara untuk menjadi orang tengah bagi menyelesaikan kemelut ini.

Sekurang-kurangnya ada 3 kaedah utama melayu bersatu sekarang iaitu :

1. PAS menyarankan UMNO sertai PAS kerana PAS sudah merasa serik menyertai UMNO dulu dan kini giliran UMNO pula bersama PAS bagi menguatkan melayu.

2. UMNO pula kini semakin giat menyarankan perpaduan PAS dan mengajak PAS mewujudkan perpaduan dengan UMNO.

3. Tawaran seorang mufti pro-UMNO untuk menjadi orang tengah bagi mendamaikan keduanya dan seterusnya menyatukan melayu.

Tidak kedengaran mufti Pro-PAS mengemukakan cadangan. Barangkali mereka tidak perlukan mufti kerana di dalamnya sudah ramai ulama. Namun tidak kedengaran pula suara ulama muda dalam isu ini.
JADI BAGAIMANA?

Ketepikan soal UMNO, PAS mahupun mufti. Melayu sudah sinonim dengan Islam. Jadi sebarang pertelingkahan wajar kita merujuk kepada Islam. Membuka lembaran al-quran dan al-hadith adalah penyelesaian terbaik kerana Islam itu agama syumul dan sebarang masalah sudah ada cara penyelesaian dari Allah. Bahkan al-quran sesuai sepanjang zaman.

Firman Allah di dalam al-quran yang mafhumnya :

"...Jika kamu berselisih terhadap sesuatu perkara maka kembalikanlah kepada Allah dan Ar-Rasul."
(surah annisa' ayat 59)

Nah, kita kembali kepada penyelesaian al-quran. Bukankah Allah melarang kita berpecah belah di dalam surah ali-imran ayat 103 yang bermaksud

"Dan berpegang teguhlah kamu sekalian pada tali (agama) Allah dan janganlah kamu bercerai-berai."

Inilah cara penyelesaian terbaik. Wala tafarraqu di dalam ayat ini datang selepas kalimah wa' tasimu bihablillah. Isu perpaduan ini hanya dapat diselesaikan dengan masing-masing berpegang kepada tali Allah. Sudah pun ada penyelesaian oleh Allah. Jadi manakah yang terbaik antara penyelesaian yang diberikan oleh Allah mahupun ciptaan manusia.

Jika kita masih mencari sesuatu pelan penyatuan yang selain ini, saya yakin dan percaya tidak akan ke mana penyatuan itu jika kita membelakangkan penyelesaian Allah ini. Usahkan mufti, jika mana-mana tok guru pun merangka pelan penyatuan selain yang diajar oleh Allah, pasti tidak akan berhasil. Ketepikan isu UMNO, PAS dan mufti seketika dan mari berbalik kepada Al-quran. Usah pening mencari penyelesaian dan menawarkan diri menjadi orang tengah kerana jawapan dan kaedah sudah ada dalam al-quran.

PERSOALANNYA : Mahukah 'mereka' kembali kepada Al-quran?

21 Jul 2010

Lelaki jahat...

Entah berapa kali sudah saya mendengar ungkapan ini dari mulut gadis melayu zaman sekarang. Biasanya ungkapan ini keluar dari mulut mereka selepas mereka ditinggalkan kekasih hati mahupun hubungan terputus.

Saya tidak tahu mengapa tetapi sejak dari zaman belajar sampailah sekarang apabila gadis melayu zaman sekarang mempunyai masalah 'clash' atau putus cinta pasti mengadu dan berkongsi masalah mahupun meminta pandangan saya. Ada yang hanya mengenali saya seminggu tetapi tanpa segan silu menceritakan masalahnya.
Teringat kisah seorang gadis yang mengikuti kursus komputer sewaktu belajar dulu. Kursus itu selama sebulan dan saya diberi tempat sebelah seorang gadis. Minggu kedua di sana gadis tersebut mencurahkan masalah kepada saya dan meminta pandangan. Padahal kami tidak pernah berbual kecuali hal-hal berkaitan komputer. Saya hanya memberi pandangan mengikut kemampuan saya sahaja.

Kata seorang sahabat, saya sesuai menjadi seorang kaunselor kerana suka selesaikan masalah orang lain. Menurut beliau, orang selesa menceritakan kepada saya masalah kerana saya memberi respon dan pandangan yang baik. Tidak juga sebenarnya kerana pernah juga saya di'marah'i kerana pandangan dan pendapat yang dikemukakan tidak sama dengan apa yang diharapkan oleh penanya itu. Emm...

Jujur saya katakan, walaupun saya menghargai kepercayaan yang diberikan, namun kadang kala saya rimas dengan permasalahan yang dikemukan. Ini kerana skrip mereka hampir sama iaitu berkapel bagai nak rak, terus bila bermasalah atau clash barulah sedar bahawa hidup ini tidaklah berkisar kepada kehidupan mereka berdua saja.

Semasa bercinta, bukan main lagi, call, sms, dating, ym, fb, web cam dan sebagainya. Bergayut 2-3 jam seperti 2-3 minit saja, lepas balik dating bercakap telefon, habis bergayut berSMS lagi dan apabila berlaku masalah dalam perhubungan, menyalahkan pasangan masing-masing dan melabelkan jahat dan sebagainya. Apakah benar pasangan mereka itu jahat atau dulu mata dan hati mereka telah dikelabui cinta atau tuduhan dan label ini hanya untuk melepaskan geram.

Ada juga yang bila dicurangi oleh pasangan masing-masing, mengharapkan Allah menggantikan dengan pasangan di syurga. Aduh, semasa bercinta tenggelam dalam syurga dunia, lupa amaran Allah, bila hubungan terputus baru sedar adanya syurga Allah.

Kisah-kisah pembuangan bayi dan jenayah rogol/zina yang berleluasa ini berpunca dari hubungan ini sebenarnya. Jika berkesempatan, suka ingin saya kongsikan kisah-kisah yang berlaku ini untuk panduan dan iktibar kepada para pembaca lebih-lebih lagi Muslimat. Juga tentang beberapa trick lelaki yang membuatkan pasangan muslimat tertipu.

Hati-hati dan peliharalah maruah anda. Jika belum berkapel dan tiada hasrat untuk berkahwin dalam tempoh terdekat, ELAKKANLAH dan jika sudah ada pasangan, percepatkanlah menjadi yang halal untuknya daripada terus terdedah kepada dosa.

'Arrijalu qowwaamu na 'alannisa'. Namun bukan semua lelaki itu qowwamu ke atas wanita. Ada syarat dan tuntutan yang perlu diikuti untuk membolehkan mereka termasuk dalam golongan qowwaamu ini

18 Jul 2010

Haram pakai baju Manchester united

Habis sudah episod Piala Dunia edisi 2010 sebaik saja wisel penamat ditiup oleh pengadil pada awal pagi 12 Julai yang lalu. Seluruh dunia sudah mengetahui bahawa juara pada edisi kali ini adalah Sepanyol iaitu pasukan yang baru pertama kali ke peringkat akhir dan menjadi juara.

Saya menjangka episod si sotong Paul sudah berakhir namun jangkaan saya silap. Terbaru tentang pemilihan Presiden Russia yang menggunakan khidmat si sotong yang dikatakan sudah 'bersara' ini. Saya tidaklah kisah sangat kerana ianya melibatkan orang-orang kafir yang tidak mendapat rahmat dan hidayah Allah. Wajarlah mereka dipesongkan sehingga menjadi dungu dengan bertuhankan binatang itu. Namun rupanya ia tidak hanya melibatkan mereka. Ada juga rakan-rakan yang masih merajakan si sotong ini apabila banyak kuiz-kuiz di facebook yang meramal menggunakan sotong ini. Aduhaii. Berbalik kepada tajuk post kali ini.

Jersi Bola

Jika kita bertanya kepada peminat bola, pasti mereka ada pasukan pilihan masing-masing dan memiliki jersi pasukan masing-masing. Tidak kiralah jersi pasukan kebangsaan mahupun pasukan kelab. Namun perkara yang tidak diambil endah oleh mereka adalah tentang lambang dan logo yang tertera pada baju tersebut.

Dulu saya pernah menasihatkan kawan saya supaya tidak memakai baju Manchester United yang jelas menggunakan gambar syaitan namun saya ditempelak dengan soalan "pernah tengok syaitan ke? Muka syaitan seperti kat logo tu ke?". Hehe. kalaulah nama pasukan dah Red Devil, maka takkan gambar malaikat di logo tu. Lagipun mereka sendiri yang mendaftarkan syaitan itu sebagai trade mark. Cubalah jadi peminat yang serba tahu dengan mengunjungi web mereka sendiri.

Namun saya pula dimarahi dan mereka menggunakan hujah hati. Ya, niat dihati bukan nak merajakan syaitan tapi sebab peminat kepada pasukan saja. Em, kalau hati dah keras cakap apa pun dah tak guna. Pengeluaran jersi baru Manchester United bakal menjadi koleksi baru mereka nanti.

Namun rakan saya yang menyokong Liverpool lain pula ceritanya. Kelab Liverpool adalah kelab yang terkenal dengan tulisan Carlsberg besar di baju. Walaupun meminati liverpool namun tidak pernah membeli produk liverpool kerana sebab tajaan itu. Beliau berharap agar liverpool menukar penaja lain supaya boleh membeli jersi liverpool. em, sekurang-kurangnya dia tidak menjadi pengiklan carlsberg.

Sama juga penyokong pasukan barcelona yang memaparkan logo salib di baju. Tidak ketinggalan jersi Portugal, Brazil dan Sweden. Apalagi Norway yang lambang salib merentangi baju. Aduh,begitu tega umat memakai baju-baju ini.

Boleh ingin menyokong pasukan ini kerana minat namun janganlah sampai menggadaikan aqidah. Saya berharap agar penjelasan mufti di akhbar hari ini membuka pintu hati mereka terutama kawan-kawan saya. Mungkin kata-kata saya mereka boleh sangkal walaupun saya memberi hujah yang kukuh namun kata-kata mufti ini lebih jelas dan nyata. Saya menunggu fatwa untuk menutup mulut mereka ini.

Apapun buat Muslimat, jika ada adik, abang, ayah mahupun suami anda meminati bola sepak, itu biasa. Jika mereka memiliki barangan pasukan kegemaran mereka itu juga biasa. Namun perhatikan logo dan lambang yang tertera itu. Apakah ada tanda salib, gambar syaitan mahupun tajaan syarikat arak.

12 Jul 2010

Saya dan hospital

Seingat saya, saya tidak pernah masuk wad. Bukan tidak pernah sakit, tetapi sakit yang diuji kepada saya tidak sampai terpaksa bermalam di wad. Bahkan sakit yang saya rasakan agak teruk 3 bulan yang lepas selama seminggu saya hanya habiskan di katil bilik. Itu pun sakit yang disebabkan diri saya sendiri yang cuai.

Tetapi pengalaman bermalam di hospital adalah perkara yang tidak asing lagi bagi saya kerana menemani ayahanda, bonda mahupun allaryarhamah adinda sewaktu hayat beliau. Banyak gelagat dan perangai manusia dapat saya lihat sewaktu di hospital dan tidak kurang juga pengalaman-pengalaman terutama sewaktu meneman ayahanda sewaktu disyaki pengidap demam denggim kira-kira 8 tahun yang lepas.

Pada waktu itu ayahanda ditempatkan di wad kelas 3 Hospital Besar Kota Bharu. Keadaan wad itu agak kurang selesa kerana ramai pesakit di dalam wad berkenaan dan ditambah lagi dengan pelawat yang ramai. Permintaan saya untuk memindahkan ayahanda ke wad kelas 2 tidak dilayan oleh pihak hospital kerana ayahanda dikatakan memerlukan perhatian yang lebih dari jururawat sedangkan di wad kelas 2, pesakit lebih memerlukan rehat dan kurang jagaan dari jururawat. Mereka meminta saya bersabar menunggu keadaan ayahanda lebih stabil.

Agak lama ayahanda di sana sehingga menghabiskan cuti saya ketika itu. Saya bergilir-gilir dengan ahli keluarga yang lain, jadi kehadiran saya adalah selang sehari. Pengalaman yang paling 'menakutkan' apabila melihat pesakit-pesakit yang meninggal di sana. Ada yang sebelah katil saja dan esoknya diganti dengan pesakit yang lain. Kemudian di katil yang lain pula berlaku kematian dan diganti pula dengan pesakit lain. Mati seolah-olah perkara biasa di sana. Kadang-kadang apabila sampai giliran saya menemani ayahanda, katil sudah berubah tuan kerana tuan asal telah kembali ke rahmatullah.

Bunyi mesin jantung adalah perkara biasa di sana bahkan kedengaran bacaan surah yasin adalah bukan sesuatu yang pelik kerana doktor sendiri yang berpesan "boleh dah panggil saudara2 terdekat dan ajar mengucap/ baca yasin). Keadaan ini amat menginsafkan saya kerana adakalanya suara pesakit yang hampir nazak itu agak 'seram'.

Bukan saja di hospital ini bahkan hospital-hospital lain ada juga pengalaman lain. Mungkin boleh dikongsi pada masa akan datang. Cumanya yang menghairankan saya tentang seorang pesakit yang di tepi katilnya terdapat poster cara menunaikan solat orang sakit tetapi saya tidak pernah melihat beliau bersolat. Moga Allah memberi hidayah kepadanya dan kita semua. ameen

11 Jul 2010

Edisi Piala Dunia : Ummat menghampiri kekufuran

Banyak isu yang berlegar disekeliling kita semenjak dua menjak ini. Dari isu 40 ulama muda sehinggalah isu Piala Dunia yang menjadi bualan setiap manusia apalagi bila memasuki saingan akhir pada awal pagi esok.

Jika dulu golongan lelaki saja yang meminati sukan ini namun kini golongan wanita tidak terkecuali untuk mengambil bahagian. Di dalam akaun facebook mahupun blog2 rakan-rakan perempuan tidak terkecuali menulis tentang Piala Dunia samada di posting mahupun di status. Semuanya giler bola bahkan sanggup bangun menonton pada awal pagi.

Keajaiban world cup adalah mampu membangunkan manusia seawal jam 2.30pagi yang sebelum ini tiada daya untuk umat mengangkat selimut untuk berqiamullai. Bahkan untuk bangun sebelum azan subuh pun tidak mampu sebelum ini tetapi kehadiran world cup mengubah segalanya.

Saya melihat perkara ini dari sudut positif. Mungkin boleh menjadi persediaan atau latihan untuk bangun qiamullai menjelang ramadhan yang tinggal sebulan lebih lagi. Saya juga merupakan peminat bola tetapi pelik kerana tidak begitu teruja untuk bangun seawal jam 2.30 pagi untuk menonton. Satu-satunya perlawanan yang saya tonton pada jam 2.30 pagi adalah Spain vs Germany. Itupun kerana saya terbangun kerana tertidur di hadapan tv dan saya tidak menonotn keseluruhan. Tidak pasti malam nanti kerana saya kini berada di hospital.

Bagi saya bangun qiamullai adalah sunat tetapi jika mereka ingin bangun menonton bola tetapi tidak dapat meluangkn masa bersolat sunat sekurang-kurangnya 2 rakaat sewaktu rehat, mereka itu adalah golingan yang rugi. Namun menonotn bola sehingga menyebabkan terlepas solat subuh adalah sesuatu yang bukan saja sesat bahkan bodoh. Muslim seperti ini harus diselar kerana sikap yang tidak memandang rendah kelebihan solat. Tontonlah Piala Dunia tetapi jangan mengabaikan kewajiban sebagai Muslim.

Satu lagi keajaiban Piala Dunia kali ini adalah kemunjulan sotong yang digelar Paul the Octopus. Sotong yang dikatakan memiliki kebolehan meramal keputusan yang tepat apabila berjaya meramal keputusan 6 perlawanan tanpa sasar. Sotong adalah seekor binatang tetapi berjaya mempengaruhi manusia yang dianugerahi aqal. Berhati-hatilah kaum Muslim kerana Nabi bersabda di dalam sebuah hadith yang bermaksud :
"Sesiapa yang mengunjungi tukang tilik dan bertanya
kepadanya sesuatu maka
tidak akan diterima solatnya
selama empat puluh malam."
[Sahih Muslim, 2230]


Itu jika mereka tidak mempercayai. Mendatangi untuk suka-suka sahaja tetapi jika percaya, mereka telah kufur kepada apa yang dibawa oleh Nabi SAW. Ini juga termasuk horoscope dan juga pelbagai aplikasi terutama di facebook seperti yang diulas oleh Ustaz Zaharuddin.

Ummat, bertaubatlah selagi ada nyawa. Jangan sampai hobi menjerumuskan kita kepada kekufuran. Berpada-padalah.

Go go go Spain =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails